Fara teama

balloon_ride_ii_by_nuahs

Frica de pierdere, frica de insingurare, frica de nebunie, frica de inferioritate, frica de ridiculizare, frica de devalorizare a sinelui… Frica de ceva ce nu exista. Absurdul are drepturi de tortionar prin iluzia separarii. Iluzia grosolana a  iminentei de a fi completati, ca si cand am fi stirbiti in adancul fiintei. Temeri nefondate, naluciri ale perifericului, atentate la miracolul care suntem. „Teama de viata” este cea mai revoltatoare contradictie in termeni, fiindca oriunde, oricand, oricum, dupa orice prag sau tranzitie, ne trezim la noi insine, mai slefuiti, edificati, luminati, intelepti, mai ai Intregului, care nu ne poate omite.

Pentru momentele de ratacire in indoiala, Osho are „o vorba” deloc complicata sau interpretabila, o vorba simpla, curata in adevarul ei sublim, care descatuseaza complet viata, anuland schimonoseala karmei si a destinului:  „Fara teama” 🙂  Indemnul de a pasi liber spre tot binele care asteapta.

Reclame

12 răspunsuri to “Fara teama”

 1. Ne e teamă doar de zeul căruia i ne închinăm de fapt. În el găsim originea Fiinţei şi desăvîrşirea ei. Viaţa adevărată va trec pe lângă noi dacă zeul e fals.

 2. Uite, asta nu inteleg, Nautilus… De ce sa imi fie teama de El? Cat am urmat indicatiile pretioase ale Bisericii, incepand cu teama, m-am simtit tare rau sufleteste. Sufletul meu respingea ca fiind nenaturala starea de frica de El. Nu asa facem treaba in viata asta, sincer…

 3. Teamă pentru că fiinţa este dintru El. Când simţi acea teamă, simţi că într-adevăr lumea a fost făcută din nimic.

  Teama este o percepere acută, corectă, a realităţii spirituale în care mă găsesc.
  Multora le e teamă de multe, dar de Dumnezeu cel Adevărat – nu.

  În „Povestirile unui pelerin” se vorbeşte despre trei căi: calea robului ( a fricii de pedepsele iadului ) , calea slugii ( a celor care râvnesc spre fericirea din rai ) şi calea fiului ( a celui care e condus doar de iubirea de Dumnezeu). Se mai spune că această ultimă cale e cea pe care El doreşte să mergem.

 4. Nu pretind ca as fi pe vreuna din aceste 3 cai. El stie cum stau lucrurile cu mine. Eu atata stiu: ca teama de El sau de pedepsele iadului nu o mai am, nu e normala o abordare de genul. Pedepse pentru ce? Ca am venit aici sa invat si sa experimentez, ca am posibilitatea sa evoluez ? El nu e Pedepsitorul, asa cum vor sa Il arate fetele bisericesti, ca sa ne tina mai bine in frau. El este Cel ce este, si recunosc in toata starea asta o imensitate de iubire si posibilitati. Nu Il mai tem, fiindca prin teama asta aiurea imi atrageam multe rele de una singura. Il respect in absolut si cred ca Il si iubesc. In felul meu 🙂

 5. finalcoffefantasy – la fel inteleg si eu! Si cred ca e unica paradigma prin care ne simtim oamnei. In afara acesteia suntem fie slugi, fie habotnici, fie robi, fie orice mai putin fiinte care fiinteaza!

 6. Da, Gmmail. Imi pare rau pentru bisericile si altarele lasate in urma… E un fel de a zice, fiindca rau nu imi pare. Incercasem sa fiu omul lui Dumnezeu conform prescriptiilor ortodoxe, si surprinzator pentru mine, traiam o permanenta stare de frica si vina. Pai normal e? Ce inseamna sa vezi cu ochii altora, in loc sa iti folosesti proprii ochisori…

 7. Draga finalcoffefantasy si Gmail, nustiu prea multe despre acest portal, doar ca am intrat astazi intimplator pe aici. Dar vreau sa va spun si eu ceva. Am incercat si eu sa fiu „cuminte” si ascultator de cea ce spune Dumnezeu pe cind umblam la Biserica Ortodoxa. Dar nu mi-a reusit nimic. Apoi am incercat si eu sa traiesc „liber” asa cum o spui tu, dar… libertatea aceasta nu ma dus departe si eram pe care ca sa-mi distrug singur viata si viitorul. Dar sa intimplat ceva in viata mea care m-a schimbat radical. Eu am crezut din toata inima in Domnul Isus Hristos, m-am pocait si i-am incredintat in mina Lui si nu in mina unui om, viata mea. Si din acea zi, El mi-a sters toate pacatele mele, mi-a dat eliberare si putere ca sa pot asculta de El si de Cuvintul Lui, Biblia. Nu am o viata robita, ci o viata libera in El, plina de bucurie si fericire. Si in final vreau sa va spun ceva: Libertate fara frine bune nu exista!
  Dumnezeu sa va binecuvinteze cu viata Vesnica!
  http://www.fiibiruitor.wordpress.com

 8. Alexei, eu nu stiu de ce libertate ai avut tu parte. Nu vorbesc aici de scaparea din lesa si fuga imprastiata ici-colo pentru a incerca de toate si far’ de limita… Aici vorbesc de libertatea de a fiinta si de a cunoaste dumnezeirea in noi. Cunoastere fara oprelisti de genul: „nu intra in biserica fiindca esti spurcat” , „nu injura ca flacarile iadului te halpane altminteri”, „nu pofti la sex, ca apoi trebuie sa executi jde mii de matanii”… Sa fim seriosi. Drept cine suntem luati? Sau Biserica mizeaza pe faptul ca ne-am uitat originile?
  Ma bucur ca nu ai o viata robita, si ca in Hristos te regasesti. El e izvoratorul sinelui nostru. Nu m-am legat de El, ci de modalitatile de abordare de pe aici….

 9. Draga Finalcoffefantasy,
  multe din afirmatiile tale cu privire la restrictiile pe care le pune Biserica, sunt adevarate si sunt de acord cu tine(dvs). Dar sunt si citeva care nu pot fi de acord. Ca de exemplu injuraturile si poftirea la sex. Cind nu-l cunosteam pe Isus ca Domn si Mintuitor personal, vroiam din rasputeri sa ma opresc de la injuraturi, dar toate eforturile mele au fost date peste cap. Numai El a putut sa ma elibereze de toate cuvintele urite si porcoase care imi ieseau din gura, si numai el mi-a dat putere ca sa nu las ca pofta dupa sex sa ma controleze pe mine, ci eu sa o controlez pe ea. De altfel, m-as fi pierdut de mult… As vrea sa te intreb daca ai citit vre-o data BIblia? Daca nu, sau daca ai facut-o asa pe ici colea, te sfatui sa te apuci serios de aceasta. Tare multe te va ajuta. Vreau sa-ti las cuvintele Eclesiastului care spun așa:
  «Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cît eşti tînăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată.»

 10. Alexei – e drumul tau… E alegerea ta. It’s your business, cu alte cuvinte… Daca ti-e bine inseamna ca e in ordine. Ceea ce nu inseamna ca modelul tau e universal si aplicabil tuturor. Sau mie de exemplu. Cat despre Judecata, lasa-ma sa vad eu cum va fi atunci… Imi asum riscul asta!
  Si da! Am citit Biblia! La modul serios. Cu pixul pe ea! Si mi-a intarit convingerile laice in care traiesc acum! Adica ‘poftesc’ in continuare… Mai elevat si poate mai accentuat!

 11. pentru momentele de „ratacire in indoiala”, eu imi amintesc alte cuvinte : iubirea adevarata alunga teama.

  in legatura cu Biserica, dincolo de pacatele care i se pot reprosa, dincolo de anumite absurditati si de o totala nesincronizare cu ce se intampla in viata de zi cu zi, eu nu pot sa uit senzatia uluitoare pe care am avut-o de cateva ori, in cadrul Bisericii. o data asistand la o slujba care te facea sa iti tii respiratia de cat de minunata era, si de alte cateva ori dupa impartasanie. aceste momente ma fac sa ma indoiesc de valabilitatea reprosurilor pe care i le aduce judecata mea.

 12. sa mergi la biserica si sa asculti slujba…doar sa o asculti…bogatia de sentimente si trairi este unica:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: